Glad ung man
Christian Berger docent vid Göteborgs Universitet Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Studenter tar plats i självkörande bilar

"Visionen är att frakta studenter i förarlösa fordon"
1:31 min

I framtiden ska studenterna i Göteborg kunna åka i en förarlös bil mellan de olika campusområdena. Det är i alla fall ambitionerna i ett nytt projekt.

Tidigare i P4 Göteborg har vi hört att det ska färdas hundra självkörande bilar på landsvägar i Göteborgs-området under det här året. Projektet kallas Drive Me och det är delvis Volvo som står bakom det.

Men i det här projektet, som kallas Copplar, är det tänkt att de självkörande bilarna ska trafikera de olika campusområdena i  Göteborgs innerstad, och det betyder många fler tekniska utmaningar. Det är ett projekt som Göteborgs Universitet har i samarbete med Chalmers och flera företag. 

Just nu pågår Transportforum i Linköping där docenten Christian Berger berättade om projektet: 

– Dom självkörande bilarna måste kunna hantera alla trafiksituationer som vi människor kan hantera, säger han. 

En annan utmaning för forskarna är att ta fram komponenter till dom självkörande bilarna som både är ekonomiskt gångbara och anpassade till svenska väderförhållanden. Man har testat många självkörande bilar i soliga Kalifornien i USA, men här i Sverige måste dom trimmas in regn och rusk.

När bilarna ska vara i rullning är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".