Rödgröna styret splittrat om tvärförbindelse

1:44 min

Frågan om en ny väg, en tvärförbindelse i Torslanda mellan Kongahällavägen och 155:an fick debatten i fullmäktige att hetta till ordentligt igår kväll.

En motion från Moderaterna om att prioritera arbetet en ny tvärförbindelse röstades igenom i en omröstning där Socialdemokraterna la ned sina röster.

Johan Nyhus är Socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor och han tyckte att det var viktigt att markera genom att lägga ner sina röster.


– Det har pågått en del rykten om att vi inte skulle vara för den här tvärförbindelsen, det har vi alltid varit. Det var viktigt för oss från Socialdemokraterna att markera, för det har pågått rykten att vi inte varit för det här, det har vi alltid varit, säger Johan Nyhus. 

Så varför röstade ni inte ja till den här motionen då?

– det berodde på att motionen var slarvigt skriven och så hade man blandat in frågan om en bro till Öckerö, så den var svår att bara bifalla.

Inom det rödgröna styret splittrar frågan. Henrik Munck anser att politikerna står inför ett vägval om det ska bli mer privatbilism eller kollektivtrafik i omårdet.

 – En tvärförbindelse ger en mer utspridd gatustruktur. Och då får bilen ett övertag. Då blir det sämre underlag för kollektivtrafiken.

Johan Nyhus förstår argumentet att det skulle öka biltrafiken, men menar att även kollektivtrafiken tjänar på att trafiken rullar bättre.

– I dag är det också så att bussarna står still på samma väg. kollektivtrafiken blir inte så attraktiv om det står still.