Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sudan ger hopp för Mahmouds familj i Aleppo

Mahmoud: Jag gråter varje dag av saknad
2:19 min
En kvinna går med sin dotter genom den förstörda gamla stadsdelen i Aleppo.
En kvinna går med sin dotter genom en sönderbombad stadsdel i Aleppo Syrien. Foto: Hassan Ammar/AP Photo

Mahmoud i Borås försöker få sin familj till svenska ambassaden i Sudan. När andra gränser stängts kan det bli lösningen på att han kan återförenas med sin familj.

Många Syrier i Sverige har väntat länge på att få återförenas med sina familjer.

Utrikesdepartementet har beslutat att syrier bara får göra intervjuer på svenska ambassader i fem länder, men redan när beslutet fattades hade dessa länder infört visumkrav, vilket i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig dit.

Mahmoud 47 år flydde i en båt och lyckades ta sig via Turkiet och sedan vidare till Sverige. Hans förhoppning var att han på så sätt kunde hjälpa sin familj från kriget i Syrien. Nu har han uppehållstillstånd i Sverige men har sina fem barn som är mellan 6 och 16 år gamla kvar i Aleppo med sin mamma, han har inte träffat dem på 1,5 år.

Kroppsdelar låg överallt och flera var döda, hon såg sina vänner och sin egen kropp full med splitter.

Stängda gränser
Familjen skulle ha intervjuats i Turkiet på ambassaden där - men gränsen är stängd för syriska flyktingar. Likadant är det i Jordanien och Egypten. Mahmoud har under tiden hoppats att gränsen skulle ha öppnats i Turkiet.

Men med bara två månader kvar till intervjun i Turkiet ansöker han istället om att få göra intervjun på ambassaden i Sudan istället.

– Efter regeringens beslut kontaktade jag omedelbart migrationsverket för att byta intervjun av familjen från svenska ambassaden i Turkiet till svenska ambassaden i Sudan, säger Mahmoud.

Han undrar om han ska få godkänd för att hämta sin familj till Borås.

– Jag har en dotter som ska bli vuxen snart, jag är mycket rädd för att tiden går utan att vi återförenas snabbt.

Lång väntetid på ambassaden
Utrikesdepartementet uppger för P4 Sjuhärad att väntetiden ökar snabbt och överstiger nu sex månader.

– Ambassaden i Khartoum i Sudan håller för närvarande på att gå igenom alla ansökningar och först efter det kan vi ha en tydligare bild av hur lång väntetiden kan komma att bli framöver, uppger Rasmus Eljanskog departementssekreterare på UD.

 Mahmoud i Borås är orolig för att väntan på att få träffa sin familj igen kan bli lång. 

– Jag anar det värsta, många syrianska familjer runt om i världen väntar på att få göra en intervju om att få komma till Sverige. Det kan ta lång tid, säger han.

Under tiden så försöker han hålla kontakten vi internet med familjen. Ibland kan det dröja flera dagar innan de får kontakt.

Bomb dödade skolbarn
– För två månader sedan gick min dotter Sham 15 år till sin klass för att hämta sitt skrivblock och plötsligt föll en bomb över hennes skola, alla blev liggande på golvet, elevers kroppsdelar låg överallt och flera var döda, hon såg sina vänner och sin egen kropp full med splitter en del av det finns ännu kvar i hennes kropp.

Händelsen inträffade i Al-Watania skolan i Aleppo, sex barn dog och fjorton skadades.

– Jag är 47 år gammal och gråter varje dag för att jag saknar mina fem barn som bor i Aleppo utan vatten utan el utan säkerhet.  Vi är alla stressade och mår psykiskt dåligt, barnen ber mig att komma tillbaka till Aleppo. Vi uppskattar vad Sverige gör för alla från Syrien och att de vill hjälpa oss men jag vill se min familj snart, vi kan inte sova på nätterna, säger Mahmoud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".