Man i närbild i studion
Christer Mattsson forskar på extremhögern. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Forskare: Vi har underskattat extremhögern

Christer Mattsson: Vi ser inte mönstren
1:09 min

Dom tre häktade misstänkta för att ha lagt ut bomber har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen. – Det här går under radarn många gånger, säger forskaren Christer Mattsson.

Tre personer är häktade misstänkta för inblandning i dom tre sprängladdningar som hittats på olika ställen i Göteborg. Det handlar om två sprängladdningar vid boenden för nyanlända i Järnbrott och Lilleby samt en utanför Syndikalisternas bokcafé i centrala Göteborg. Dom tre som häktats har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Brotten utreds av SÄPO.

– Nordiska Motståndsrörelsen har funnits i ett tjugotal år. Det är en militant, nationalsocialistisk, elitistisk rörelse som har syftet att införa ett nationalsocialistiskt styre i Norden, säger Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet på Göteborgs Universitet som på uppdrag från regeringen jobbar mot våldsbejakande ideologier och rörelser.

– Vi ser ofta attentaten som enskilda händelser och inte som mönster. Det är lättare att koppla ihop det ena islamistiska dådet med det andra även om förövarna inte känner varandra. Dåd som äger rum med rasistiska eller nazistiska förtecken är mycket enklare att se som enskilda händelser utan att se mönstret. Inte ens när kommunen ska göra kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism lägger man märke till det. 

– Vi har underskottat extremhögern. Både den parlamentariska och den militanta, säger Christer Mattsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".