Ensamkommande förlorar rätten till god man

1:13 min

Överförmyndarnämnden har idag tagit beslut att ta bort rätten till god man för de ensamkommande ungdomar som får avslag på ansökan om uppehållstillstånd eftersom de bedöms vara över 18 år.

Beslutet innebär att så fort ungdomen fått sitt beslut från Migrationsverket där de bedöms vara äldre än 18 år förlorar rätten till god man omedelbart. Man väntar inte tills beslutet som vunnit laga kraft då de flesta överklagar sina beslut.

Anders Göransson är god man till en ensamkommande pojke. Han protesterade emot beslutet i dag och anser att man rycker ifrån de ensamkommande sina skyddsnät

–  Om man från en dag till en annan blir berövad sin gode man såväl som sitt invanda boende, socialsekreterare och förmodligen också sin skola så är det här ett dåligt beslut, säger Anders Göransson.


Överförmyndarnämndens vice ordförande Lisbeth Boethius säger att det beslut som togs i oktober om att låta gode männen vara kvar tills beslutet vunnit laga kraft, har lett till reaktioner från Stadsledningskontoret. Beslutet i dag togs på inrådan från stadsledningskontoret.

– Vid beslutet i oktober var förstås barnperspektivet ett tungt argument, och vi har stor respekt och beundran för det arbete som gode män lägger ner. Men som förtroendevalda fritidspolitiker har vi också andra värderingar att väga in. I det här fallet var det signalerna som kom från stadsledningskontoret, att vi ska ha en gemensam syn på verksamheter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista