En vit övervakningskamera fäst på en grå pelare.
Polisen ska utöka sin videoövervakning. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Polisen utökar sin kameraövervakning

3:05 min

Polisen håller på att ta fram ett nytt övervakningssystem som bland annat ska kunna använda videoövervakning för att känna igen ansikten och registreringsskyltar.

Projektet har enligt polisen som mål att få ett gemensamt och enhetligt kameraövervakningssystem över hela landet. 

– Allmän kameraövervakning gör att polisen får en tydligare bild av händelsen och även i vissa fall direkta spaningsuppgifter som kan leda till att gärningsmännen kan lagföras, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning, i ett pressmeddelande.

Jens Ahlstrand är chef för regionala utredningssektionen vid Polisregion väst. 

– Det nya är att det är polisens egna system som vi själva hanterar och råder över. Som man ser det kan vi kombinera allt från kameran i vår helikopter till mobila kameror och kameror som sitter på våra polismän och även fasta kameror. 

 På vilket sätt skulle det förenkla polisens arbete?

– Dels operativ i det enskilda fallet, men mest av allt i utredningsläget. Vi har ju haft många svåra och komplicerade utredningar i Göteborg. Hade vi haft en mer utbyggd kameraövervakning så hade det underlättat.

Utbyggnaden kommer också att innebära att det blir fler övervakningskameror på Göteborgs gator och torg om Jens Ahlstrand får välja. 

– Det kommer innebära att vi hittar strategiskt viktiga platser att sätta upp sådana här kameror på.

Universitetslektor Christel Backman på Göteborgs universitet, som bland annat forskat kring kameraövervakning, menar att det inte helt självklart att mer kameraövervakning är rätt väg att gå. Som brottsförebyggande åtgärd har det varit olika goda resultat beroende på brottstyp.

– Jag är väl lite förvånad i relation till forskningsläget ser ut. Samtidigt är jag väl inte så förvånad. För kameraövervakning sätts det stor förhoppning till även om vi vet att forskningen säger att de förhoppningarna inte har infriats hittills. 

På vilket sätt har inte förhoppningarna infriats?

– Forskning i dag säger att kameraövervakning är effektivt mot egendomsbrott, som stölder. Däremot har det inte visat sig ha någon effekt mot olika former av våldsbrott, som är brott som kanske framförallt begås av personer påverkade av alkohol eller droger eller som är starkt känslomässigt påverkade. Personer som inte gör en riskkalkyl.

Hur väl det här fungerar när det kommer till att lösa brott är svårt att säga enligt Christel Backman.

– Det saknar vi faktiskt kunskap om i dag, så det är något det behöver forskas på. Vi har anekdoter som säger att det har haft betydelse i olika utredningar och rättsfall. Men vi har också anekdoter som visar att det inte har använts i den utsträckning och på det sätt man vill. Innan man gör stora satsningar med kameraövervakning av de syftena behöver man forska mer kring det. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista