Alexandra Stenlund i ett köpcentrum.
Alexandra Stenlund, Utvecklingspartiet i Kungälv. Foto: Helén Palmqvist Novik

Hon vill få fler unga att engagera sig politiskt

Alexandra Stenlund: Man röstar inte på sig själv, men det gjorde jag
2:49 min

Alexandra Stenlund valdes in som ledamot i kommunfullmäktige i det första valet hon själv deltog i. Många unga kommunpolitiker hoppar av sina uppdrag, men hon vill ändra på det.

I sitt allra första val ställde Alexandra Stenlund upp för valbar plats i kommunfullmäktige i Kungälv. Hon ställdes då inför situationen att rösta på sig själv i sitt första val.

– Det gjorde jag. Det kändes väldigt konstigt och lite fel, för man ahr med sig från mellanstadiet att man inte röstar på sig själv.

I P4 Göteborgs sändningsområde är Kungälv en av två kommuner med flest avhopp. Orsakerna varierar kraftigt, det kan vara helt personliga beslut eller lokala politiska strider i de olika kommunerna. Det är viktigt för Alexandra att unga personer är kvar i en miljö som enligt henne domineras av äldre män.

– Det är inte helt lätt att vara i en miljö där du står ut från normen. Eftersom jag är ung kvinna. Majoriteten av alla i kommunfullmäktige är äldre män. 

Går det att förändra?

– Ja. jag är en person. Hade vi varit tio personer hade det varit betydligt lättare. Politiken är inte enkelt och en härlig, rolig arena alltid. Men det betyder inte att det också är fantastiskt roligt. Med det sagt måste vi bli fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".