Chalmers höjer säkerheten på kärnkraftverk

1:43 min

Chalmers ska leda ett projekt för att höja säkerheten på kärnkraftverk. Tanken är att bättre kunna hitta störningar i reaktorer.

– En störning långt bak i härden kan mätas av en detektor som kan vara ganska långt ifrån störningen, berättar Christophe Demazière, professor på Chalmers och projektledare för Cortex, ett projekt som går ut på att höja säkerheten i reaktorer i drift.

Att leta efter störningar, eller ovanliga variationer i kärnreaktorer i drift, kallas för brusdiagnostik. Det handlar om att tolka signaler som olika monitorer sänder från reaktorerna, och upptäcka ovanliga vibrationer av till exempel bränslepatroner, bränslestavar och styrstavar. Utmaningen handlar framför allt om att förbättra vår förmåga att tolka signalerna.

På Chalmers har man forskat på detta i mer än 20 år, men med projektet Cortex, som startar i höst och ska pågå under fyra år, hoppas forskarna att det ska leda fram till en kommersiellt gångbar teknik.

– Målet är att komma fram till en lösning som kan vara direkt användbart i alla kärnkraftverk, säger Christophe Demazière.

Christophe Demazière berättar att tekniken inte hade kunnat hjälpa till att undvika kärnkraftsolyckan i Fukushima. Då handlade det om att elbortfall gjorde att reaktorerna inte kunde kylas ned.

Trots det tror Christophe Demazière att projektet kan bidra till att öka säkerheten i reaktorer i drift. Det tror också EU som finansierar projektet med 48 miljoner kronor.

Cortex är också ett internationellt projekt med forskare från bland annat USA, Japan, Storbritannien och Sverige, samt en rådgivande grupp av slutanvändare, till exempel Ringhals. Dessutom ska tekniken användas på två testreaktorer i Tyskland och Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista