Hamnkonflikten

Hamnarbetarförbundet ratar medlarnas bud i hamnkonflikten

0:59 min

Hamnarbetarförbundet säger nej till medlarnas bud i konflikten i Göteborg Hamn, där enligt Hamn viktiga delar av Medbestämmandelagen skrivits bort.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och företaget APM terminals som driver verksamheten i containerhamnen gäller i första hand rätten för Hamnarbetarna att förhandla för sina medlemmar och att få tillbaks sina skyddsombud.

– Det är helt enkelt sämre än det tidigare förslaget. Det är långt ifrån vår målsättning att i praktiken bli en jämbördig avtalspart, säger Erik Helgesson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundets avdelning 4.

85 procent av containerhamnens arbetare är medlemmar i Hamnarbetarförbundet, men kollektivavtalet är skrivet med Transportarbetarförbundet. 

– Vi har väldigt många medlemmar som mår dåligt av en bedrövlig arbetsmiljö och ett uselt samarbetsklimat. Vi ser ingen ände på det här i dagsläget, säger Erik Helgesson.

I ett pressmeddelande skriver APM terminals att de tackar ja till medlarnas bud.

Vi är jättebesvikna på det beskedet. Eftersom vi såg att det hade möjliggjort en långsiktig lösning, säger Sofia Tuvesson, som är förhandlingschef för APM Terminals.  

Hur allvarligt är det här?

– Det är jätteallvarligt. Inte bara för APM terminals, utan för svensk industri och massvis med företag som ligger här runt omkring, säger Sofia Tuvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista