Gymnasieelevernas UF-företag hjälper nyanlända ungdomar in i samhället

4:34 min

Ett gäng klasskamrater från Angeredsgymnasiets ekonomiprogram har startat New buddies UF för att hälpa nyanlända ungdomar komma in i skolan och samhället och lära känna nya kompisar, new buddies.

Idag är de med och tävlar i Ungt företagande i klasserna hållbart företagande och årets tjänst.

Maida Ali, Fardowso Iid och Mustafa Mohamed är tre av företagets grundare. De vill inte att unga ska mötas av samma ensamhet och förvirring som de kände för fyra år sedan. För Fardowso Iid var den första tiden i Sverige ensam. Och det vill hon kunna hjälpa andra att slippa.

– Det var jättetråkigt. Jag fick sitta hemma i två månader innan jag kunde börja skolan. Därför tänker jag att jag kan göra bra saker för de som kommit nu, säger Fardowso Iid.  

En sak som UF-företaget erbjuder är läxhjälp, men även tips och råd vad man ska tänka inför skolval och annat. Men det är även fritidsaktiviteter och umgänge som ingår i deras verksamhet.

– Vi går på hockey, bio, bowling och andra aktiviteter. De får inte bara läxhjälp utan också vänner för livet, säger Mustafa Mohamed. 

Klockan 20.00 på måndagen presenteras vinnarna av de olika priserna i Ungt företagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista