Kvinnor i Biskopsgården går sin första runda i Biskopsgården som trygghetsvolonäter
Kvinnor i Biskopsgården blir Trygghetsvolontärer. Foto: Jenny Olsson

Kvinnor gör Biskopsgården tryggare

Rebecca: Nästan alla är mammor och det är så avväpnande.
3:08 min

För ett par år sen visade en undersökning kvinnor i Biskopsgården kände sig otrygga på kvällarna. Nu går kvinnorna ut som trygghetsvolontärer.

Rebecca Holm är en av sex kvinnor som den här kvällen träffas på fritidsgården Upptakt vid Vårväderstorget i Södra Biskopsgården.

– Från början skulle vi ta reda på var kvinnor känner sig otrygga och vad man kan göra åt det. Med den här gruppen kom vi på att nästan alla är mammor och att det är rätt så avväpnande. 

I slutet av 2014 efter en orolig tid med skottlossningar och gängkriminalitet i Biskopsgården gjorde polisen och stadsdelen Västra Hisingen en trygghetsundersökning. Många svarade att de kände sig trygga, men drygt 40 procent av kvinnorna var inte trygga med att gå ut ensamma på kvällen. Genom att involvera Biskopsgårdens kvinnor ville man göra något åt det här Max Olsson är kommunpolis på Hisingen:

– Vi finns alltid i närheten om det skulle hända något, men jag tror inte det kommer att uppstå några sådana problem. De unga kriminella har stor respekt för sina mödrar. 

De svarta nya västarna med Trygghetsvolontär tryckt i rosa på ryggarna är på, målet den här kvällen är att gå från Vårväderstorget, till Länsmansgården och visa upp sig. Jenny Olsson jobbar som lärare i Svartedalskolan i vanliga fall.

– Det betyder väldigt mycket. Eleverna vet vem jag är och är trygga med mig, säger hon. 

Ett påtagligt resultat av kvinnornas trygghetsarbete är att några hållplatser och en gångtunnel som känts mörka och obehagliga rustats upp. I uppförsbacken från hållplatsen på Temperaturgatan börjar gruppen genast diskutera åtgärder som de ska föreslå till nästa möte.

– Fritidsgården här är ibland öppen till klockan åtta, nio på kvällen, säger Mashair Amer Omar. Det måste bli tryggt för tjejerna att gå förbi tunneln här, och skogen måste lysas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".