Trots patientlagen - inte mer att säga till om för patienter

Patienternas ställning har inte stärkts av den drygt två år gamla patientlagen. Det konstaterar Myndigheten för vård-och omsorgsanalys i sin utvärdering "Lag utan genomslag" som kom idag.

Sedan 2010 så pågår ett omfattande forskningsprojekt vid Centrum för personcentrerad vård(GPCC) på Sahlgrenska akademien, som tittar på vården just utifrån patientens egen specifika behov. 

Redan innan patientlagen kom till kritiserade GPCC den för att vara tandlös.

– Att ändra vårdkulturen tar tid, konstaterar den utbildningsansvariga vid GPCC Irma Lindström Kjellberg.

Till P4 Göteborg säger hon att man i forskningsstudier kunnat visa att personcentrerad vård ger positiv effekt med bland annat ökad livskvalitet och kortare vårdtid. 

-Det sker när patienter och deras anhöriga blir ordentligt lyssnade på, kommer överens med personalen och skapar en vårdplan tillsammans , säger hon.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys tre delförklaringar till resultaten

  • Patientens rättsliga ställning är fortfarande svag, bland annat mot bakgrund av hur patientlagen har utformats.
  • Det har ännu inte skapats tillräckliga förutsättningar inom vården för att tillämpa patientlagen och därmed stärka patientens ställning.
  • De insatser som har genomförts på såväl landstings- och kommunal nivå som på nationell nivå sammantaget har varit relativt begränsade sett till hela patientlagen. Insatserna har dessutom varit tidsmässigt koncentrerade till lagens införande.


Rapporten i sin helhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista