Pjäs vill visa den inre resan till krigets Syrien

4:38 min

Vad får unga människor att lämna Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper som IS? Om detta handlar föreställningen Jihadisten som har premiär på Stadsteatern i kväll.

I pjäsen skildras Ilias, en ung man från förorten i Angered och som sakta radikaliseras.

– En vanlig kille men där religionen har varit väldigt närvarande del i ens liv som det är i många muslimska familjer. Men sakta men säkert blir han tonåring och då händer saker. Man letar, vem är jag, vad jag ska göra, säger Magdi Saleh som spelar Ilias.

På vägen mot radikalisering får man följa Ilias när han är tillsammans med sin familj, med flickvännen, kompisarna, handläggaren på arbetsförmedlingen och imamen.

– Man får inte glömma att det är en terrorsekt. Det får man inte glömma, att detta upplevs för Ilias som en väg till något bättre, säger Magdi Saleh.

Jihadisten är skriven av skådespelaren och regissören Johan Gry, dramatikern och dramaturgen Joel Nordström och Wahid Setihesh, som bland annat arbetar med ungdomar i Göteborgs utsatta delar.

Regissör Johan Gry säger så här om syftet med pjäsen:

– Framför allt så vill vi göra en människa av en terrorist så att säga. Bakom terroristen finns det en vanlig människa som har sin historia. Det är ingen konstig människa som har sin historia utan det finns omständigheter som har format. Om vi inte kan förstå det så kan vi inte heller göra någonting åt det, säger Johan Gry.

Det har begåtts fruktansvärda dåd i islams namn, som exempelvis IS-resenärer som åker ner och halshugger, våldtar och skövlar. Varför tar ni inte upp det?

– Det vet vi ju alla vad dom gör där nere. Det här handlar om resan innan. Det var faktiskt ett tidigt beslut att vi inte ska visa avrättningsfilmer eller, då förflyttar vi historien dit ner, säger Johan Gry.

Femton föreställningar är inplanerade under våren. Varje tillfälle avslutas med ett samtal med inbjudna gäster. Skådespelaren Magdi Saleh hoppas att Jihadisten kan öppna samtal även i samhället.

– Det här är ett väldigt närvarande problem i Göteborg och det är många som inte vill ta tag i det. Jag tror att det är bra för alla att öppna upp och förstå. Jag tror att det är en väg till integration, att samtala, säger Magdi Saleh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista