Simon Hjalmarsson i mitten har gjort 2-0 klappas om av Victor Olofsson.
Simon Hjalmarsson i mitten har gjort 2-0 klappas om av Victor Olofsson. Foto: Thomas Johansson/TT

Hjalmarsson matchhjälte för Frölunda

"Vi är starka i anfallszonen"
2:23 min

Skellefteå fick två mål bortdömda. I stället klev Simon Hjalmarsson fram som stor matchhjälte för Frölunda. Han gjorde bara fem mål i grundserien, nu gjorde 28-åringen två mål direkt i första kvartsfinalen. Det bäddade för Frölundaseger med 3-0.

När Simon Hjalmarsson värvades till Frölunda inför säsongen var det som möjlig poängkung. Men poängskörden har blivit oväntat skral hittills.

Kanske kan det, efter bara 16 poäng under grundserien, lossna i slutspelet i stället.

Den 28-årige Hjalmarsson, förra säsongen i CSKA Moskva, slog till i ett extremt viktigt skede i matchen. Det var bara 50 sekunder kvar av mittperioden då en avvaktande utvisning gjorde att Frölunda kunde bita sig fast i Skellefteås zon och Hjalmarsson kunde göra sitt första mål sedan början av januari.

Dessutom kom nästa mål bara en dryg minut in på sista perioden. Det krävdes visserligen videobedömning av Hjalmarssons styrning framför mål, men till slut fick han och Frölunda även det andra målet godkänt.

Och Skellefteå fick två tunga motgångar på varsin sida om periodpausen, som om det inte räckte med de båda bortdömda målen tidigare under matchen.

Gästerna var oerhört nära ett ledningsmål när Pär Lindholm forcerade in pucken vid Johan Gustafssons vänstra stolpe efter drygt nio minuter av matchen. Men efter videobedömning underkändes målet, eftersom Skellefteåbacken Mark Katic stört i målgården och kört på Gustafssons klubba.

Nästa möjliga mål kom med knappt en och en halv minut kvar av första perioden – men underkändes även det. Den gången var Jimmie Ericsson lite för närgången framför Johan Gustafsson enligt domarnas bedömning.

– Är det en touch inne i målgården kan jag köpa att det blir bortdömt, men det är en minimal touch och jag tror att det var utanför målgården, sade Ericsson till Cmore.

– Nu är ju reglerna som de är, men det är klart, vill vi ha mer mål i hockey kanske vi måste släppa lite på spärrarna. Men det är som det är.

Nicklas Lasu avslutade målskyttet i tomt mål sedan Skellefteå plockat ut målvakten i slutminuterna.

Matchserien fortsätter i Skellefteå på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".