Fartygsbranden under kontroll — man återfunnen oskadd

0:46 min

Ett 30 meter långt fartyg brann under måndagsmorgonen vid Gullbergsvass. En stor insats var på plats med ett 20-tal brandmän som bekämpade elden.

Räddningstjänsten fick från början uppgifter om att en man brukade bo på fartyget. Man skickade in rökdykare men hittade ingen ombord.

Mannen var inte där i morse men man fick senare under dagen kontakt med honom.

Båten är inte en fiskebåt, som det sades i början,  utan är en minsvepare byggd 1973 som ägs av ett utbildningsrederi. Båten är delvis förstörd.

Den starka värme-och rökutvecklingen gjorde släckningsarbetet svårt. Ett tag övervägde man att använda skum för att kväsa elden men det slapp man.

– Det är alltid så med slutna utrymmen som båtarna innebär. Dessutom ska man gå ner i värmen uppifrån, så det är svåråtkomligt och kan heller inte ventilera ut röken som i vanliga byggnader, på så vis blir det svårare, säger Räddningstjänstens insatschef Lars Magnusson. 

Branden bekämpades med skärsläckning från brandbåten Göte. Man skar hål i skrovet och sprutade sedan under högt tryck in finfördelat vatten, säger Mats Gränsmark på Räddningstjänsten till P4 Göteborg. 

Båten ligger intill Gullbergs strandgata, nära det som allmänt kallas Drömmarnas kaj.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista