Funktionsnedsatta Emily Muntén kritisk till ersättningsnivåer

1:33 min

Några få kronor är i bästa fall allt som blir över efter att lunchen betalats i kommunal daglig verksamhet. Hör intervjun med Emily Muntén i ljudklippet ovan om funktionsnedsattas ersättningar.

Vi har tidigare berättat om att Partille kommun nu höjer lunchpriset för de 132 funktionsnedsatta som deltar i daglig verksamhet, från 28 kronor till 45 kronor. 45 kronor per dag är också den summa man i Partille beslutat ska betalas ut som så kallad habiliteringsersättning för den syssla som deltagarna bidrar med. Man får alltså inget över.

Emily Mutén har sin dagliga verksamhet i Riksföreningen Grunden som jobbar med och för personer med intelektuella funktionshinder. Hennes dröm är att kommunerna skulle anställa samtliga som jobbar i daglig verksamhet.

– Vi arbetar gratis idag. Vi har ingen möjlighet att gå med i facket, få pension eller strejka. Det känns lite som slavarbete.

I Göteborg gjorde man senast förändringar 2013 för stadens 1800 personer som finns i daglig verksamhet. Idag får de som jobbar en heldag på 4 timmar 54 kr, men då kostar lunchen också 58 kronor.

- Man betalar alltså 5 kronor varje dag för delta i daglig verksamhet, säger Emily Mutén.

Jobbar man däremot bara 2 timmar blir ersättningen 38 kronor. Det är tvärtom i Mölndal där det blir 7 kronor över efter lunchen är betald. Arbetsuppgifterna kan vara allt från att städa, klippa gräs till att bre mackor.

Mellan 38 och 45 kr. Habiliteringsersättning beräknas på ett så kallat prisbasbelopp som beslutas av regeringen men det är upp till kommunerna själva hur mycket det blir i slutändan. Det går att helt avstå från att betala ersättningen, men enligt en kartläggning från Socialstyrelsen förra året så är det trots det 87% av alla kommuner som väljer att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista