Sahlgrenska Sjukhuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Sahlgrenska Sjukhuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Sahlgrenskas reservkraft stängde av sig vid strömavbrott

Teknikchefen Magnus Staxäng: Den startade, men efter ett tag stängde den av sig igen
1:15 min

Sahlgrenska sjukhuset drabbades av ett strömavbrott under tisdagskvällen. Reservkraften kom igång som den ska men stängdes sedan av.

Det var vid kvart över sju på tisdagskvällen som elen försvann på Sahlgrenska sjukhuset, på grund av ett jordfel i inkommande kablar. Det reservsystem som finns med fem dieselgeneratorer kom igång, men stängde av sig självt efter en stund.

Sjukhuset var strömlöst i ungefär en halvtimme innan reservkraften kom igång, sedan driftpersonalen lyckades starta reservsystemet manuellt.

– Vi har avbrottsfri kraft som är batteridriven för all livsuppehållande utrustning. Så den fortsatte att fungera, säger Magnus Staxäng, som är teknikchef på Västfastigheter, som förvaltar regionens fastigheter.

Västfastigheter har startat en så kallad händelseanalys kring orsaken till att reservkraften stängde av sig. Och man ska gå igenom det tillsammans med Sahlgrenska och Göteborg energi, som tillhandahåller sjukhusets el. 

Magnus Staxäng konstaterar att organisationen fungerade med tjänsteman i beredskap och driftpersonal som snabbt kom på plats, men påpekar allvaret i situationen.

– Det är väldigt allvarligt att inte reservkraften startar som det är tänkt, säger Magnus Staxäng.

På eftermiddagen visar det sig att problemet med reservsystemet troligen beror på ett programmeringsfel

Sahlgrenskas chefläkare har uppmanat alla verksamheter att rapportera händelser i samband med strömavbrottet.

En rapport har kommit om en undersökning som fick avbrytas i förtid - det är för tidigt att säga om det inneburit någon vårdskada, säger chefläkaren Ulla Molander i ett pressmeddelande.

Strömavbrottet kommer att Lex Maria -anmälas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".