Norrbotten

23-åring från Göteborg omkom utanför Boden

1:38 min

En 23-årig man från Göteborg omkom i samband med att en stridsvagn gick genom isen utanför Boden på söndagskvällen.

Räddningstjänsten larmades vid klockan 22.25 till byn Brännberg, sydväst om Boden.

Enligt Trond Olofsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Boden, har fyra personer förts till Brännbergs skola, där sjukvården tog emot dem. De var kraftigt nedkylda.

Till en början fanns det uppgifter om att samtliga fem hade varit ombord på stridsvagnen, men senare uppger polisen i Region Nord att det inte stämmer.

Det var två personer i stridsvagnen, varav en lyckades ta sig ut. De övriga tre personerna är militär personal som deltog i räddningsarbetet och som i samband med det blivit blöta och nedkylda, skriver polisen på sin hemsida.

Stridsvagnen gick igenom isen vid en åmynning i en sjö.

– Av någon anledning har den kommit ut på det vattendraget och gått igenom isen, säger Trond Olofsson vid räddningstjänsten.

Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande vid 01-tiden att det är en bärgningsbandvagn 90 som har gått igenom isen, och att räddningstjänst, sjukvårdspersonal, ytbärgare och bärgare är på plats.

En person var då kvar i vagnen, men senare under natten kunde han föras till sjukvård med oklara skador. De anhöriga är inte underrättade.

Regementet har dragit igång sin krisledningsgrupp och har bemannat telefoner dit anhöriga kan ringa.

P4 Norrbotten talade vid 01.50-tiden med Anna-Lena Hesse, informationschef på Norrbottens regemente.

– Jag är precis på väg in i ett möte. Jag har inga nya uppgifter just nu, säger hon.

Uppdaterad 06.20

Polisen uppger att en 23-åring har omkommit i olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista