I ett skogsbryn sitter ett 10-tal personer med plakat och mellan 50-100 ljuslyktor
Under tisdagen hålls en manifestation mot utvisningen Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio

Manifestation mot utvisningar till Afghanistan

Manifestation vid Migrationsverkets förvar i Kållered
2:28 min

Under tisdagen genomför organisationen "Vi står inte ut" en protest utanför Migrationsverkets förvar i Kållered i form av en ljusvaka.

Idag ska 20 personer utvisas från Landvetters Flygplats till Kabul i Afghanistan. De personerna finns just nu på Migrationsverkets förvar i Kållered, där rörelsen "Vi står inte ut" arrangerar en manifestation som pågår under dagen mot de utvisningar som ska ske senare under kvällen.

– Det som händer är helt makabert. Att Sverige i dag utvisar åldersuppskrivna barn som kom hit med skyddsskäl anser vi helt oacceptabelt, säger Helena Mäki som tillhör organisationen "Vi står inte ut".  
Vad hoppas ni att er manifestation kommer att åstadkomma?

– Vi hoppas att myndigheter och regeringen tar ett beslut att stoppa planet. Det vi ser här är att det är helt rättsosäkra utredningar och beslut som ligger till grund för utvisningarna.

Carl Bexelius är biträdande rättschef på Migrationsverket. Han är trygg i att Migrationsverket fattar rätt beslut.

– Asylprövningen i Sverige håller en väldigt hög internationell nivå där vi har ett offentligt biträde och en personlig utredning i alla sådana här fall. Ärendet blir också prövat i svensk domstol där man får möjlighet att utveckla sina asylskäl, säger Carl Bexelius.

Vid varje prövning av asylsskäl görs en enskild bedömning av personen som sökt asyl.

– I varje enskild prövning har vi krav på oss att ställning till den asylsökandes identitet. Och i identiteten ingår ju inte bara namn utan även ålder. Då behöver vi ta ställning till om man gjort sannolikt att man är under eller över 18 år, säger han.

Carl Bexelius berättar att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt och har försämrats från ett redan dåligt läge under 2016. 

Är det då rätt att skicka tillbaka folk dit?

– Asylprövningen är individuell för det första. Det andra är att man prövar mot hela landet. Personer som kommer från vissa delar av landet där det är allvarligt säkerhetsläge kan ofta ta sig till andra delar av landet säger Carl Bexelius.

Ett antal rörelser har varit på plats under dagen. En grupp från Åmål är där för att deras kompis, som fått sin ålder uppskriven, nu finns på förvaret i väntan på att utvisas ur landet. 

Utvisningarna sker vid 21.50 i kväll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".