Den nya versionen av Emil Carlsiös skulptur utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg.
Den nya versionen av Emil Carlsiös skulptur utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg. Foto: Matilda Källen/SR

Ingen hakkorsskulptur vid Sjöfartsmuseet

Den på förhand kritiserade hakkorsskulptur som skulle resas utanför Sjöfartsmuseet som en del av en utställning med konststudenter från Valand har ändrat form.

Utställningen "Mellankomst" invigs idag på Sjöfartsmuseet, med verk av 13 konststudenter från masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand utspridda i och runt museet.

Häromveckan blev det känt att ett av verken, skulpturen "Variations of a naval flag" av Emil Carlsiö, kunde ses som ett hakkors om det betraktades från ett av fönstren på museets andra våning.

Detta mötte kritik, bland annat från medlemmar ur Göteborgs judiska församling.

En namninsamling med 1200 namn som uppmanade museet att stoppa skulpturen lämnades under gårdagen in till Sjöfartsmuseet.

Både museichefen Björn Varenius och Mick Wilson, prefekt på Akademin Valand, försvarade dock verket, som enligt konstnären själv är en kommentar på att en örlogsflagga med ett hakkors i en av Sjöfartsmuseets utställningar är delvis undangömd. 

– Det här är en internkritik mot Sjöfartsmuseets beslut att censurera historia ... Jag har utgått från idén om att dölja någonting men samtidigt göra det synligt, sade Emil Carlsiö till SVT Väst.

Men det blev ingen hakkorsskulptur. Istället möts besökare av en isärplockad skulptur som bildar ordet "#VARIATIONS" på gräsmattan framför museibyggnaden.

Ett mejl från konstnären, som själv avböjer att kommentera, visas på en vägg i utställningen, där han bland annat ställer frågan "Hur förändra situationen på bästa möjliga sätt för de grupper som behöver det mest? Och i långa loppet: Hur kan vi (människor i samhället) försöka prata om laddade ämnen på ett annat sätt?".

Maddie Leach är lärare på masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand. 

– Det här är ett konstverk som konstnären hela tiden har sagt är ett konstverk i en process. Det betyder att det är flexibelt och kan förändras. Det vi ser nu är inte det konstverk som existerar i offentlighetens tankevärld, det är inte ett hakkors, säger hon.

Hon betonar att konstnären har följt debatten i media nära och bland annat haft ett möte med den judiska församlingen. 

– Det är viktigt att man förstår relationen mellan verket, texten på väggen och örlogsflaggan.

Är det här en kompromiss till följd av kritiken?

– Nej, det här är verket nu. Och jag antar att det kommer att fortsätta. Det fanns aldrig någon press på honom att förändra verket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".