Ian Milsom på sitt kontor
Professor Ian Milsom i Göteborg, som leder Sveriges första forskningscenter kring urininkontinens. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Svårt att bota inkontinens

"Resultatet är tyvärr inte så bra"
1:48 min

Över en halv miljon svenskar lider av inkontinens. En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att behandlingen av inkontinens långt ifrån alltid ger önskat resultat.

Professor Ian Milsom, som har lett studien, säger att bara ungefär hälften av de som behandlas med läkemedel blir botade.

– Behandling med läkemedel kostar väldigt mycket för samhället, men resultatet är tyvärr inte så bra.

Ian Milsom och hans team har gått igenom över 20 000 vetenskapliga arbeten om behandlingen av inkontinens, publicerade runt om i världen 2005-2015.

Resultaten är delvis ganska nedslående. Endast 49 procent av de som behandlats med läkemedel är fria från sin inkontinens tre månader efter behandlingen. Bäckenbottenträning hjälper marginellt fler.

Däremot är resultaten betydligt bättre när det gäller operationer.

– Det är över 80 procent som blir botade. Vi gör många fler operationer idag, så vi botar många fler med operationer idag än vi gjorde 10-20 år bakåt i tiden, säger Ian Milsom till Ekot.

Över en halv miljon svenskar beräknas lida av urininkontinens, och det lär bli fler i takt med att befolkningen blir allt äldre. I fattigare delar av världen kan problemen vara ännu mer utbredda, bland annat på grund av sämre förlossningsvård.

– I världen finns över 500 miljoner människor som lider av inkontinens. Det stör deras dagliga liv. Det påverkar arbetslivet, sexlivet, idrottslivet.

Ian Milsom jobbar på det relativt nystartade kontinensforskningscentret GCRC i Göteborg.

Professorn efterlyser nu mer forskning om äldre och inkontinens. Dessutom säger han att det behövs bättre läkemedel och bättre inkontinensskydd för de som lider av den här typen av problem, som fortfarande många har svårt att prata om.

– Det finns en större benägenhet att erkänna att man har problem, men det finns fortfarande tabun kring detta. Det är inte ett ämne man talar om i första hand när man sitter vid middagsbordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".