Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Helgesson
Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson. Foto: Fredrik Helgesson Foto: Fredrik Helgesson

Rödgröna: Barn ska ha rätt till dagis - trots obetalda avgifter

Ann-Sofie Hermansson (S): "En viktig insats för att överbrygga klyftor"
1:24 min

Barn i Göteborg vars föräldrar inte betalar förskoleavgiften blir idag avstängda. Det här vill det röd-gröna styret i Göteborg ändra på.

– De är inte jättemånga som inte har råd att betala just de här avgifterna, säger Ann-Sofie Hermansson, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen. Men för de som inte har det, så skulle jag säga att det spelar en avgörande roll. Det här är en viktig insats för att överbrygga klyftor i staden och göra den mer jämlik.

Men den borgerliga oppositionen är inte positiva till idén, även om de inte röstade emot att ett förslag till en ny rutin ska tas fram.

– Det ska inte drabba barnen, men man kan heller inte förutsätta att man ska slippa betala avgift säger Helene Odenjung, gruppledare för Liberalerna.

Det blir nu tjänstemännen på SLK, stadsledningskontoret, som får komma med ett förslag till lösning så att barnen får fortsätta i förskolan, även om vårdnadshavarna inte betalat avgiften. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".