Piller
1 av 2
Oftast är det ett SSRI-preparat som skrivs ut som antidepressivt läkemedel. Foto: Bengt O Nordin/SVT
Närhälsan Ungdomsmottagning i Hjo
2 av 2
På Ungdomsmottagningen i Hjo kan unga få hjälp med sin psykiska hälsa. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio.

Allt fler unga får antidepressiva

Antidepp
1:31 min

Antalet barn och unga mellan 10-19 år som får antidepressiva läkemedel utskrivna har fördubblats på tio år i Västra Götaland. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Rapporten kom i måndags och visar en ökning av utskrivna antidepressiva för barn och unga i hela riket. Västra Götalands län ligger strax över riksgenomsnittet.

Utvecklingen går enligt Socialstyrelsen i linje med en sämre psykisk hälsa hos barn och unga generellt, med en något större andel flickor. Samtidigt är köerna för psykiatrisk vård på många håll långa.

Men Barbro Thurfjell, medicinskt sakkunnig inom barn- och ungdomspsykiatri på Socialstyrelsen, säger att det inte handlar om att läkemedel skrivs ut i brist på andra behandlingar.

— Det finns situationer där det är läkemedelsbehandling som har bäst stöd i forskning. Men får alla den vård de behöver och hinner man göra det precis så bra som man skulle önska, det kan man fundera över, säger hon.

Recepten skrivs ut för att behandla ångest, depression och ångest- och tvångssyndrom, framförallt som kompletterande åtgärd efter psykologisk behandling.

Anneli Berg, kurator på ungdomsmottagningen i Hjo, förespråkar alternativen till läkemedel.

— Sen tycker jag det här med att äta rätt, motionera och sova ordentligt är något som våra ungdomar inte gör så bra idag, säger hon.

Trots ökningen rapporten visar är det mindre än hälften av de som lider av psykisk ohälsa som behandlas med läkemedel.

Medicinen kan hämma längdtillväxten och de första veckorna av behandlingen kan syndromen förvärras, innan effekterna visar sig och patienten mår bättre.

— Där måste man vara väldigt varsam och se till att den unga har stöd och noggrann uppföljning, säger Barbro Thurfjell.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".