En kvinna som mår illa kräks i en toalettstol. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Stort utbrott av magsjuka på skola i Partille

"80% av förskolebarnen sjuka"
0:55 min

Mer än 200 barn och vuxna på Björndammanes skola och förskola i Partille har insjuknat.

Fler än hälften av barnen och pedagogerna är hemma från skolan, med kräkningar och diarré och många insjuknade samtidigt under tisdagen.

– På elevsidan handlar det om ungefär 65 procent, och inom förskolan cirka 80 procent av barnen, och på personalsidan handlar det om drygt hälften som är frånvarande säger, Anna Ligården avdelningschef på utbildningsförvaltningen i Partille.

Vet ni vad det här beror på?

– Det gör vi inte. Det som vi har gjort är att miljö- och hälsoskydd har varit på plats i går och scannat läget i köket, kopplat mot rutiner, och de har inte haft några anmärkningar. Vi har också samrått med smittskyddsläkare, och i det samrådet har vi gjort provtagningar på personal, och de provtagningarna har smittskyddsläkare inte fått resultaten från, så vi vet inte, säger hon.

Vad har ni fått för råd från smittskyddsläkare?

– Vi arbetar med förstärkta hygienrutiner, till exempel extra handtvätt, men också att vi har ett gott samarbete med vårdnadshavare att man beaktar den här 48 timmars regeln som alltid gäller vid magsjuka, efter sista symtom, säger Anna Ligården, avdelningschef på utbildningsförvaltningen i Partille.

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vet man ännu inte med säkerhet vad som ligger bakom utbrottet, men enligt honom tyder mycket på att det är rör sig om vinterkrälsjuka. Många insjuknade samtidigt, och många har också tillfrisknat snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".