Akutmottagningen på Östra sjukhuset.
Akutmottagningen på Östra sjukhuset. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Facken på Östra kräver bättre arbetsmiljö

Vårdförbundet: Man känner att man inte hinner med.
1:21 min

Facken på Östra sjukhuset vänder sig nu till Arbetsmiljöverket eftersom man menar att arbetsgivarens åtgärder för att förbättra arbetsmiljön inte räcker.

Det handlar om problemen med överbeläggningar, bemanning och övertid på Östra sjukhusets sju avdelningar för medicin, geriatrik och akutmottagningen.

– Resultat blir att man är trött under sina arbetspass och man känner att man inte hinner med det arbete man ska göra, säger Matilda Eriksson som är Vårdförbundets huvudskyddsombud på SU Östra.

Efter krav som fyra fackförbund framförde i januari vidtog arbetsgivaren åtgärder genom fler vårdplatser för utskrivningsklara patienter.

De nya vårdplatserna, som bemannas av undersköterskor, skulle avlasta  men det har inte räckt, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud.

– Nej, det har gett en viss lättnad. Däremot har det gett en extra belastning för undersköterskorna, säger Matilda Eriksson bland annat.

– Det är fortsatt mycket överbeläggningar och mycket övertid.

 I tisdags gjordes en gemensam inspektion där Arbetsmiljöverket, fack och arbetsgivare plus ordföranden i SUs politiska styrelse deltog.

Matilda Eriksson hoppas det ska ge resultat.

– Nu väntar vi på deras besked. Vi hoppas Arbetsmiljöverket ska se vår sida så att arbetsgivaren behöver sätta in ännu hårdare åtgärder för att skydda vår arbetsmiljö.

Verksamhetschefen Maria Taranger säger till P4 Göteborg att sjukhuset är på rätt väg, men ännu inte har nått ända fram för att kunna lösa beläggningssituationen på Östra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".