Göran Bengtsson visar upp sitt senaste modellbygge
1 av 3
Göran Bengtsson visar sitt senaste modellbygge. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
Årets modell och hobbymässa i Aeroseum.
2 av 3
Förstås finns det radiostyrda lastbilar att prova. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
Plastmodellbyggare visar vad de bygger.
3 av 3
Plastmodellbyggarna Martin och Jan-Erik Pihl. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Modellmässa lockar stor publik

1:03 min

En modell och hobbymässa i Aeroseum vid Säve flygplats lockar hundratals intresserade denna helg till de 30-talet utställarna i bergshangarerna.

I hangarerna kan man provköra radiostyrda fordon i uppbyggda städer och även båtar som kan provköras i en damm. Så klart finns flygplansmodeller av olika slag.

Göran Bengtsson har jobbat med sin en meter långa modellbåt i två år och där bland annat motorer, lampor och flodspruta ska kunna radiostyras och han har lika lång tid kvar innan den är färdig: 

– Det är en högsjöbogserbåt byggd i balsa och plywood och mycket elektronik. 

En sådan här mässa är den till för såna som du glada amatörer?

– Nej, den är till för allmänheten för att titta våra byggen. Det är inget självändamål vi vill visa upp oss vad vi kan göra. Det är jätteroligt!

Även plastmodellbyggarna Martin och Jan-Erik Pihl medlemmar i Göteborgsavdelningen till den världsomfattande föreningen IPMS, International Plastic Modelers' Society, bildad i USA 1964, visade upp vad de håller på med. 

– Jag bygger en Scania bärgningsbil och gör det för att det är kul och det är båda unga och äldre som bygger, säger Martin Pihl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista