Två män och en kvast
Anders Wallin enhetschef på Park och Natur till vänster och Joachim Carlsson arbetsledare som pekar var som ska sopas Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Gruset försvinner när sommaren närmar sig

Enhetschefen: Alla hjälper till på bästa sätt
2:05 min

När vinterns grus sopas bort från våra gator och trottoarer så närmar sig sommaren, och nu är städningen igång. Ett säkert vårtecken.

Nu är det bråda dagar för de företag som ansvarar för att sopa bort gruset från våra trottoarer och cykelbanor.

– I innerstan ska allt vara borta innan sista april och i förorterna ska man vara klar i slutet av maj, säger Anders Wallin som är enhetschef på Park och Natur.

Om det skulle bli minusgrader igen nöjer man sig med att salta gatorna.

Anders Wallin vidhåller att den gamla kvasten av björkkvistar var den bästa, men nu har tillverkaren slutat så man söker med ljus och lykta efter en ny tillverkare. 

– Han som knöt björkborstarna har gått i pension, så nu har vi ingen som tillverkar dem.

Under sopningen samlas stora massor av grus/flis upp i maskinerna, och det kommer till användning vid senare tillfällen.

– Det gamla gruset samlas in och får gå igenom en kontroll så att det inte innehåller giftiga partiklar innan man återanvänder det till fyllnadsmassa på olika ställen i staden, säger Anders Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".