Bettan Andersson (V) står framför en tegelvägg.
Bettan Andersson (V) ordförande i idrotts- och föreningsnämnden är självkritisk till att Sveriges förenade muslimer fått bidrag. . Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges radio

Kritik mot Sveriges förenade muslimer efter granskning

4:04 min

En kvinna får bara gå ut om mannen tillåter henne och får inte skoja. Det säger sheiken Muhammad al-Shahrani som anlitats som föreläsare av Sveriges förenade muslimer(SFM) som fått bidrag från Göteborgs stad. Nu kritiserar ledande politiker föreningen.

En kvinna får bara gå ut om mannen tillåter henne, kvinnor ska helst inte använda parfym, inte visa hud och prata på ett normalt sätt och inte skoja. Det säger sheikhen Muhammad al-Shahrani, i ett videoklipp som föreningen Sveriges förenade muslimer tidigare publicerat i sin Youtube-kanal. Det visar Aftonbladets granskning och publicerades tidigare under onsdagen.

Sheikhen Muhammad al-Shahrani har också enligt Aftonbladet anlitats som föreläsare av Sveriges förenade muslimer.

Föreningen, Sveriges förenade muslimer, har sitt säte i Göteborg och fick enligt Aftonbladet fick förra året över en halv miljon kronor i bidrag från staten.

P4 Göteborg har begärt ut uppgifter som visar att föreningen har fått närmare en halv miljon kronor i olika aktivitets- och lokalbidrag av Göteborgs stad sedan 2012. I januari fick föreningen 92 442 kronor utbetalt av idrotts- och föreningsnämnden.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Därför att vi ska stödja föreningsliv som står på demokratiska grunder, säger nämndens ordförande Bettan Andersson (V). 

Men det har ändå skett, vad är det ni har missat?

– Dom här bidragen som har getts nu är för 2015. Så det är långt över ett år sedan vi beslutade om bidragen.

Är de kontroller och system för kontroller som ni har i dag är tillräckligt?

– Det kan man väl se att det uppenbarligen inte är. Vi behöver med hela staden för att göra systemet för kontroller bättre, säger Bettan Andersson. 

Vad händer nu?

– Vi har påbörjat ett arbete med att göra fler stickprovskontroller på föreningar där det finns en viss tveksamhet. Så väntar vi in ett nytt förslag som ska komma som handlar om att förändra sättet att bedöma föreningar från början, säger Bettan Andersson.  

Och Wassim El-Jomaa, ordförande i Sveriges förenade muslimer kommenterar det hela såhär:

– Vi kommer att träffas i styrelsen och göra ett pressmeddelande snart med anledning av vad som framkommit denna och förra veckan i olika tidningar. Det är en stor förening, många arbetar ideellt och vi behöver diskutera det vi ska säga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista