Mia Westlund står i en sjukhuskorridor.
Mia Westlund vid regionalt cancercentrum Väst tycker att väntetiderna är alldelser för långa. Foto: Erik Nylander/TT

Långa väntetider på cellprovssvar skapar oro

Barnmorskan Mia Westlund: Det är katastrofalt länge
2:44 min

Det kan ta upp till fyra månader för en kvinna i Storgöteborg att få svar från Sahlgrenska på ett cellprov. Det är tre månader längre än de 28 dagar som är målet.

– Det är katastrofalt läge. För de allra flesta är provet okej. Men om det är avvikande kan det innebära fördröjning av utredning och behandling. Det är väldigt stor skillnad på 28 dagar och över 100 dagar, säger Mia Westlund vid regionalt cancercentrum Väst.

År 2015 var väntetiden på att få ett provsvar från Sahlgrenska omkring två månader. I fjol nästan fördubblades väntetiderna till upp emot 110 dagars väntan för 90 procent av kvinnorna.

Mia Westlund arbetar med livmoderhalscancerprevention och har sedan hon började på cancercentrum Väst 2010 inte varit med om så långa väntetider. Hon vet vad flera månaders väntan kan innebära för en kvinna.

– Att vänta innebär naturligtvis en väldigt stor oro. Väldigt många tänker att det måste vara något fel eftersom jag inte hört något, säger hon.

Väntetiderna beror dels på att fler kvinnor tar provet men också på att det saknas cytodiagniostiker, den yrkesgrupp som analyserar proverna. Lars Palmqvist är verksamhetschef i klinisk patologi och genetik på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– I vårt fall har vi inte kunnat ersätta pensionsavgångar och när folk har slutat av egen fri vilja. Så vår bemanning är sju när vi borde vara elva, säger Lars Palmqvist.

Vad har ni gjort för att korta väntetiderna?

– Vi har försökt avlasta dem som sitter med cytodiagnostik och fråntagit dem andra arbetsuppgifter. Vi har också anlitat en extern utförare, det vill säga skickat våra prover till en annan utförare.

Med fortsatta åtgärder tror Lars Palmqvist att man redan till hösten kan komma ner i en genomsnittlig väntetid på 28 dagar. Och han vill poängtera att de långa väntetiderna i dag inte berör alla kvinnor.

– Där man uppvisar symptom eller där man misstänker cancer har vi inga väntetider alls, säger Lars Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".