Christel Juhlin och dottern Savannah.
Christel Juhlin med dottern Savannah. Foto: Privat

Savannah kan förlora sin personliga assistans

Christel Juhlin: Som att vänta på en fängelsedom
1:36 min

I dag anordnar Riksförbundet för rörelsehindrade barn- och ungdomar (RBU) en manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Det är en protest mot nedskärningarna på stödet till barn och vuxna med funktionsnedsättning.

En av dem som ska dit och manifestera är Christel Juhlin. Hennes sexåriga dotter Savannah matas med sond, kan inte prata och har personlig assistans nästan dygnet runt. Just nu väntar familjen på Försäkringskassans omprövning som kan göra att de förlorar assistansen helt.

– Det är ju som att gå och vänta på en fängelsedom, säger Christel Juhlin.

Och vad skulle det innebära för er familj om ni blir av med den?

– Jag skulle blir tvungen att sluta arbeta. Då hade jag fått gå på bidrag. Från samma kassa antagligen. Savannah och jag skulle nog bli ganska isolerade i vårt hem. Savannah skulle inte få utvecklas som hon gör i dag för hur hårt det än låter så är hennes assistenter hennes vänner, hon har inte många vänner.

Manifestationen hålls i dag eftersom socialdemokraternas partikongress inleds i Göteborg i dag. En mängd motioner har skrivits till kongressen från partimedlemmar som är kritiska till besparingarna på stödet till barn och vuxna med funktionsnedsättning.

Flera hundra personer med funktionsnedsättning har det senaste året mist sin assistanshjälp och de som manifesterar hoppas att frågan lyfts av politikerna.

– Vi hoppas att de kommer att lyssna på oss för alla liv ska vara lika värda. Men historiken visar tyvärr annorlunda. Det är fortfarande en om dagen som förlorar sin assistans, säger Christel Juhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".