Ann-Sofie Hermansson (S)
Ann-Sofie Hermansson (S) Foto: Madeleine Blidberg/SR

Kommunstyrelsens ordförande bestört

Ann-Sofie Hermansson (S): En attack mot Sverige
1:19 min

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson reagerar starkt på gårdagens attack.

– Det är förfärligt. Man känner med de anhöriga till de som dött och de som finns på sjukhus och är allvarligt skadade. Men i förlängningen tänker man också på Sverige som en demokrati och som vårt öppna samhälle och vad det här får för konsekvenser. Det är ju, som Stefan Löfven uttryckte, en attack mot Sverige, säger Ann-Sofie Hermansson.

Socialdemokraterna inleder kongress i Göteborg i helgen, hur påverkas den?
– Det här kommer naturligtvis att påverka. Jag har svårt att se ännu hur saker och ting utvecklas men samtidigt är det extra viktigt att vi genomför kongressen. Skulle vi vika ner oss och säga att det är för farligt skulle vi ju ge den här terrortanken rätt, säger hon.

Partikongressen kommer att börja med en tyst minut och istället för statsminister Stefan Löfven är det partisekreterare Lena Rådström Baastad som öppningstalar.

Det är ännu oklart hur programmet kommer att påverkas av attacken i Stockholm igår. Men redan innan dådet var fokus tänkt att ha på stärkt försvar, krafttag mot terrorism, fler poliser och hårdare tag mot brottslingar.

Göteborgs stad flaggar idag på halv stång. En kondoleansbok för allmänheten att skriva i kommer att finnas i rådhuset från måndag men under helgen kan den som vill lämna sitt deltagande digitalt göra det via kommunens hemsida.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".