En kvinna håller en höna och två ägg i ett hönshus
1 av 6
Ägglycka Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Tre hönor med olika färger
2 av 6
Hönan Hanna och hennes vänner har äntligen börjat värpa Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Två ägg ligger omgivet av halm
3 av 6
Hittills är det troligen bara två av hönsen som värper men nu har de hittat var de ska ligga Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
En discokula
4 av 6
För en vecka sen fick hönsen en discokula som kanske hjälpte dom på traven Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
En kvinna står utanför hönshuset byggt i trä
5 av 6
Hönshuset är gjort i återvunnet material och majsstärkelse. Huset i sig blir bara kvar en månad innan hönsen ska tillbaka till Uppsala Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Två ägg i en hand
6 av 6
Hanna och de andra hönsmödrarna kan nu gå och plocka ägg på gården Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Äggen kom lagom till påsk

Följ med in i hönshuset
5:19 min

Vad gör man med höns som inte värper? Det fick man lösa på HSB Living Lab där ett antal hönsmammor väntat på att de urbana hönsen skulle lägga ägg.

Kan discokulor få höns att lägga ägg? I det här fallet var det nog våren som löste bristen på ägg. Sen man skaffade hönsen till HSB Living Lab för en månad har det varit tomt i korgarna. Hanna Forslund är en av de boende i boendeforskningshuset på Chalmers som HSB driver. Hon och de andra hönsmammorna, också boende i huset, delar på ansvaret för hönsen.

– Nu har dom blivit tama men hade knappt lagt några ägg. Vi fick lösa det genom att sätta upp ett stängsel utanför hönshuset så att de fick vara ute och få D-vitamin och sprätta lite i jorden, säger Hanna Forslund.  

Men så lagom till påsk kom första ägget. Ännu är det bara två av de sex hönsen som lägger ägg. Hönsen matas med matsvinnet från de gemensamma köken och förhoppningen var att det skulle bli en matcykel - från matsvinn till ägg. Projektet är temporärt och hönsen har bara en månad kvar som storstadsbor innan de ska tillbaka till en gård vid Uppsala.

Hönshuset i återvunnet material kommer i sig hamna på en utställning på konstfack, men det finns en chans att det kommer tillbaka igen. Vissa av delarna kan man nämligen skriva ut i en 3D-skrivare genom att använda bland annat majsstärkelse. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".