Man i radiostudio
Christer Renlid, redaktör på tidskriften Vägen ut, organisationen KRIS egna tidsskrift, hörde av sig till P4 Göteborg för att berätta om sina erfarenheter av gängkriminalitet. Foto: Privat
#VAPENFRISTAD

Hårdare straff hjälper inte de kriminella ungdomarna

Christer Renlid, KRIS: Det brottsförebyggande arbetet är centralt.
3:00 min

Journalisten Christer Renlid menar att för att minska gängkriminaliteten, måste samhället jobba med brottsförebyggande, inte med hårdare straff.

Christer Renlid är redaktör på tidskriften Vägen ut, organisationen KRIS egna tidsskrift. Han har själv tidigare varit kriminell och har skrivit flera artiklar på ämnet gängkriminalitet. Han menar att för att minska problemen med gängkriminalliteten i Sverige måste man jobba mer brottsförebyggande. Hårdare straff hjälper inte tror han.

– Självklart ska man ha kännbara straff för dem som begår grova brott, men man ska inte tro att man löser problemet med ökande brottslighet genom att straffa bort det. Det har aldrig fungerat, säger han.

I bland annat Toronto har man satsat på flera brottsförebyggande åtgärder för barn i utsatta områden. Under 2000-talet har man där lyckats halvera antalet unga i fängelse och minskat ungdomsbrottsligheten med 46 %.

Christer Renlid tror att det är viktigt att fånga upp ungdomarna i tidig ålder. Hamnar de djupt in i gängen och kriminaliteten så är det svårt att ta sig därifrån. 

– Det gäller att samhället ställer upp helhjärtat och ser till att det inte går för långt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".