Spelbräde
1 av 2
Spelet går ut på att handla mjölk. Det kan låta enkelt, men du sitter i rullstol och möter många hinder. Foto: Anna Engström/Sveriges Radio
Anders Westgerd, GIL
2 av 2
Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL och finns som spelpjäs i spelet. Foto: Anna Engström/Sveriges Radio

Brädspel som ska engagera

1:34 min

Assistanskooperativet GIL lanserar nu ett brädspel som ska skildra verkligheten för personer med normbrytande funktion och nå engagemang i samhället.

Metoden att väcka engagemang genom spel kallas för gamification, eller spelifikation. Spelet " Vad duktig du är" som assistanskooperativet GIL har tagit fram, går ut på att genomföra en till synes enkel vardagsuppgift:  köpa mjölk. Men det blir snabbt en svår uppgift - för du sitter i rullstol.

Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL kallar spelet "världens mest irriterande spel" men hoppas att det kan få människor att få upp ögonen för funktionshindradefrågor. 

– Det är folkbildning kan man säga, säger Anders Westgerd.

I spelet möter du hinder som indragen assistans, höga trösklar och fördomsfulla människor på din väg mot mjölken. Så som verkligheten är för många menar Anders Westgerd. 

– Hela livet blir som parkour, om du har en funktionsnedsättning, du möter hinder hela tiden. Att bara köpa mjölk kan bli helt omöjligt på grund av alla hinder som finns i samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista