Fasaden av ett högt grått höghus i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. Grå himmel i bakgrunden.
Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.
#vapenfristad

Så ska polisen få kontroll i utsatta områden

Polisen: Viktigt att visa de boende att vi är här för dem
1:36 min

I Göteborg pågår nu ett arbete i flera olika faser. Just nu arbetar man med att få bort den synliga brottsligheten i stadsdelen Hammarkullen.

– Det är väldigt viktigt att man visar de boende att vi är här för dem och att vi kommer agera mot de synliga problemen Då är man i fas 1, säger polisområdeschef i Angered Ulf Merlander.

Sedan ungefär två år tillbaka jobbar polisen i Angered efter modellen som tagits fram i samarbete med Brottsförebyggande rådet där arbetet delas upp i olika faser.

Första fasen handlar om att få bort den synliga brottsligheten till exempel narkotikaförsäljningen från gator och torg. Fas 2 innebär brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Fas 3 handlar om insatser mot den dolda brottsligheten till exempel (grov) organiserad brottslighet.

I Göteborg finns sex av de 15 områden i landet som pekats ut som särskilt utsatta. Områden med stora problem som bland annat handlar om människor som förlorat tron på rättssamhället och inte vågar berätta för polisen om vad de vet.

Faserna överlappar varann men i dagsläget läggs 70 procent av resurserna i Hammarkullen i första fasen. Det krävs ett långsiktigt arbete för att lyckas, men Ulf Merlander är optimistisk, som berättat att man tidigare mer åkt och släkt bränder där de uppstått.

– Vi försöker ha en mer uthållighet nu och jobba mer riktat mot en del utpekade kriminella nätverk eller enskilt kriminella individer som vi vet står för mycket av otryggheten och kriminaliteten i ett område säger Ulf Merlander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".