Volvos nya lastbilar på rad får en sista putsning innan journalisterna kommer.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Volvo överraskade marknaden

"Vi justerar för att möta efterfrågan och då kommer också nyanställningar"
1:44 min

Lastbilstillverkaren Volvo kom i dag med en rapport som överträffade förväntningarna. Vinsten före skatt ökade med 22 procent till 6,4 miljarder kronor och försäljningen ökade kraftigt.

Volvos VD Martin Lundstedt är nöjd.

– Det har varit ett väldigt bra kvartal för Volvokoncernen. Vi har ökat försäljningen med åtta procent, men framför allt har vi förbättrat resultatet. Vi har ett Europa som går starkt när det gäller lastvagnsverksamheten och våra anläggningsmaskiner gör ett starkt kvartal.

Förväntningarna var att Volvo skulle visa ett starkt resultat, men det blev ändå ett resultat som överraskande marknaden. När handeln på Stockholmsbörsen öppnade steg Volvo-aktien med över sex procent.

Jämfört med det första kvartalet förra året ökade Volvo sin försäljning med åtta procent. Den största marknaden är Europa och där ökade bolaget försäljningen med tio procent och ännu större var försäljningsökningen i Asien. I Nordamerika däremot minskade försäljningen under kvartalet, men inte heller det får Martin Lundstedt att misströsta.

– Den viktiga Nordamerikanska marknaden - där ser vi att den bottnat ur när det gäller lastvagnsverksamheten. Även fast leveranserna var fortsatt låga så har orderingången förbättrats.

Efter lastbilar är Volvos största affärsområde anläggningsmaskiner - tidigare ett sorgebarn för Volvo där försäljningen nu steg med 30 procent.

Under senare år har Volvo omstrukturerats och dragit ned på personalen. Men det är inte längre aktuellt - nu handlar det om tillväxt, säger Martin Lundstedt.

– Tittar vi till exempel på Europamarknaden när det gäller våra lastvagnar så gör vi ett antal justeringar uppåt för att möta efterfrågan och då kommer också nyanställningar. Vi gör också en storsatsning på Sverige för att fastanställa 500 ingenjörer i Göteborg för att ytterligare bygga för framtiden.

Sören Granath
soren.granath@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".