Per Davidson står med havet bakom sig.
Per Davidson. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
Hur dör vi nu för tiden?

Starkt motstånd till det hospice han vill bygga

Per Davidson: Vad tänker de på när 50 procent av skolbarnen i Hovåsskolan går förbi kyrkogården vid Askims kyrka?
2:14 min

Per Davidson har varit sparsam med uttalande om motståndet han stött på mot det hospice han planerar i Hovås. Till P4 Göteborg berättar han om varför han vill bygga.

I Göteborgsområdet dör en högre andel på sjukhus, jämfört med övriga Sverige, men vården på sjukhus är inte specifikt anpassad efter vad en döende människa ofta behöver, och vårdplatserna är dyra.

Sanningen är den att jag inte bryr mig om vad den kategorin av människor gör för uttalanden. Det får ju självfallet stå för dem, men fullt klart är att det är direkt ärekränkande.

Ett eftertraktat alternativ, är att tillbringa sista tiden på ett hospice, med personal specialiserad på omvårdnad av döende, men det har visat sig att själva vårdformen väcker starka känslor. Per Davidson som planerar att bygga ett hospice i Hovås har stött på dessa starka känslor bland de boende.

– När det är skriverier om att barnen inte skulle kunna gå förbi ett hospice på väg till skolan för de tänker på döden. Då ställer jag mig frågan, vad de tänker på när 50 procent av skolbarnen i Hovåsskolan går förbi kyrkogården vid Askims kyrka?

Så vad handlar protesterna om tror du?

– Det är nog så enkelt som så att "bygg var du vill, men inte nära mig."

Det finns de som menar att Per Davidsons planer på att bygga ett hospice på marken handlar om smartness. Något som han nekar till. Han har tidigare haft funderingar på att bebygga marken.

– Det har ju framkommit i korrespondensen till kommunen att det skulle ligga smartness bakom från min sida. 

Vad tänker du om det?

– Sanningen är den att jag inte bryr mig av vad den kategorin av människor gör för uttalanden. Det får ju självfallet stå för dem, men fullt klart är att det är direkt ärekränkande, säger han.

Han menar att han inte hade behövt starta ett hospice för att få bebygga marken. Hospicet vill han bygga för att  han anser att det finns ett stort behov.

– De flesta människor som dör gör det på sjukhus i dag. Och det är väl kanske inte den bästa miljön att ligga där och tyna bort. Det måste ju vara bättre att med anhöriga få vistas i en miljö där man kanske på ett positivt sätt kan tänka igenom frågeställningar som kommer upp när någon håller på att gå bort, säger Per Davidson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".