En glad blond kille
Höjdhopparen Patrik Sjöberg sedan han satt sitt europarekord på 2,42. Foto: ANDERS KALLERSAND

Patrik Sjöberg riskerar bli av med sitt Europarekord

Patrik Sjöberg: Vilka rekord är det egentligen de varit ute efter?
1:28 min

Patrik Sjöberg är en av många friidrottare som drabbas om Europeiska friidrottsförbundet stryker alla gamla rekord från nästa år.

Det var 30 juni 1987 som Patrik Sjöberg slog Europarekord i höjdhoppning med sina 2,42. Ett rekord som han nu alltså riskerar att bli av med.   
Bland andra Susanna Kallur, Carolina Kluft och Kajsa Bergqvist drabbas också om internationella förbundets förslag genomförs.

– Det väcker ju lite frågor som kommer dyka upp. Vilka rekord är det de egentligen varit ute efter? Ska rekorden tas bort från oss som uppenbarligen var rena för att man tittar på några resultat som kanske inte kommer att slås, säger Patrik Sjöberg.

Anledningen till Europeiska friidrottsförbundets förslag är att man misstänker att många rekord har tagits med hjälp av dopning. Förslaget innebär att alla rekord satta innan 2018 ska kallas för "gamla Europa-rekord".  

Förslaget ska vidarebefordras till det internationella friidrottsförbundet, IAAF, och kan komma att inkludera världsrekord, skriver det europeiska friidrottsförbundet i en kommuniké på sin hemsida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".