Ett par slappar i solskenet på en brygga.
Arkivbild. Foto: ADAM IHSE / TT

Professorn ordinerar "två glas" solsken om dagen

Olle Larkö: Använd kläder istället för solkräm
1:25 min

Solstrålningen nu motsvarar den i början av augusti. Men måttligt solande är bra för hälsan, säger professor Olle Larkö.

– Det är för mycket fokus på solkrämer som solskydd. Det är bättre att bara smörja in kräm i ansikte, underarmar och nedre delen av benen och ha kläder på resten av kroppen.

Att ha kläder på sig är effektivare än att smörja in sig med solkräm, menar Olle Larkö, professor på Sahlgrenska Akademin.

– Att ligga insmord i bara badkläder länge på stranden är ett riskbeteende.

Men solen är inte bara farlig. Att sola med måtta är till och med nyttigt, enligt honom.

– Man kan jämföra med rödvin. Två glas solsken om dagen gör att vi får i oss D-vitamin som gör att hälsan förbättras. Ett glas motsvaras i det här fallet av en kvarts solande.

Viktigt att tänka på är också att solens skadliga strålar tränger igenom molnen även när vi inte tycker att det är en särskilt solig dag.

– Även en mulen dag klockan ett kan solen vara kraftigare än en klar dag klockan fyra. En tumregel är att man kan vara ute i solen dubbelt så länge en mulen dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".