En man lägger en hand på en kvinnas nacke
Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anmälningar om mobbning och trakasserier inom skolkoncern

VD Jarl Uggla: Majoriteten ställer sig inte bakom skrivelsen
1:35 min

Mobbning, kränkningar och rädsla för uppsägningar. Det är några saker som huvudskyddsombudet på utbildningskoncernen Vindoras huvudkontor i Göteborg larmar om.

Vindora Utbildning AB med dotterbolag driver ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet, bland annat Praktiska gymnasieskolan i Göteborg.

Koncernen har ett 20-tal anställda vid huvudkontoret i Göteborg. Huvudskyddsombudet, som gjort anmälan, vill inte kommentera innehållet i skrivelsen men det är flera problem som tas upp.

Hög sjukfrånvaro och personalomsättning, mobbning och kränkande särbehandling från vdn, upplevda sexuella trakasserier och rädsla bland de anställda är några.

Koncernens vd, Jarl Uggla, tillbakavisar anklagelserna.

– Om man pratar med anställda eller våra gruppchefer så ställer sig en majoritet av de anställda inte bakom anmälan, säger han.

Huvudskyddsombudet har gjort en anmälan om begäran om åtgärder enligt 6 kap § 6a i Arbetsmiljölagen.

– Vi söker svar på sakfrågorna nu och försöker få till en dialog kring det hela. Men än en gång, den absoluta majoriteten ställer sig inte bakom den här anmälan, säger Jarl Uggla.

Hur kan du tala för den absoluta majoriteten?

– För att det är så vi har fått informationen till oss, genom dom som är medarbetaransvariga för de anställda, säger Jarl Uggla.

Senast den 12 maj ska företaget ha svarat huvudskyddsombudet om vilka åtgärder som planeras. Är man inte nöjd med svaret efter det kan en anmälan skickas till Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".