Ale hetast i Göteborgsområdet

3:46 min

Villapriserna I Ale kommun har stigit med 21 procent första kvartalet i år, enligt siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram.

Priserna och kommunikationerna lockar många barnfamiljer från Göteborg att flytta till kommunen. Bostadspriserna i Göteborgsområdet fortsätter att stiga trots krav på både amortering och kontantinsatser vid köp av bostadsrätter och småhus.

 Göteborg är dyrast men prisutvecklingen är högst i kranskommunerna, där Ale kommun toppar första kvartalet i år med en prisutveckling på 21 procent på villor. Det visar statistisk som Svensk Mäklarstatistik sammanställt för P4 Göteborg.

Det är förbättrade pendlingsmöjligheter till Göteborg med tågpendeln och ombyggnaden av riksväg 45 som gjort Ale attraktivt. Susanne Jakobsson med lilla dottern Agnes i barnvagn väntar på tåget, Alependeln, på Nödinge station för att ta sig till öppna förskolan i Bohus. Familjen flyttade till Nödinge och Ale kommun för ett par år sedan från Göteborg, som så många andra gjort de senaste två åren.

– Vi hörde att det var bra och hittade ett hus i Nödinge som vi föll för. Hade det bara funnits buss hade jag nog inte velat bo här säger Susanne.

Statens miljardsatsning på E 45:an och dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Trollhättan i spåren av tidigare Saabkriser märks nu tydligt i Ale kommun. Befolkningen ökar, idag är man drygt 29 500 invånare och trycket på bostäder är stort. Det berättar Daniel Eriksson mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nödinge.  

– Förr fem år sen visst ingen var Ale låg, det var någonting man körde förbi på 45:an helt enkelt. Idag säljs nästan alla hus efter en visning säher Daniel Eriksson.

Medelpriset på en villa i Ale kommun är idag knappt tre och en halv miljoner kronor första kvartatelt 2017.  Medelpriset för en bostadsrätt är drygt 1,8 miljoner en prisutveckling på 18 procent under samma tid.

Gladaste kommunalrådet verkar vara Paula Örn socialdemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande konstaterar att Alependeln och utbyggnaden av E 45 som ingick i statens miljardsatsning på Trollhätteregionen för 10 år sedan är avgörande för kommunens utveckling. 

– Helt avgörande, det är iunget att sticka under stolen med, säger hon.

Utmaningarna är att få fram skola och äldreomsorgsplatser, och att få fler bostäder som inte kostar så mycket. Idag står över 5000 personer i kommunal Alebyggens kö.

– Ale är rena fyndmarkanden för husköpare idag, mer hus för pengarna, säger mäklaren Daniel Eriksson, som tre dagar före visning redan bokat in 25 familjer för parhuset som är till salu i Överstegården i Nödinge.

- 65 procent av alla inflyttade är från Göteborg det är otroligt, säger han.