Akutmottagningen på Östra sjukhuset.
Akutmottagningen på Östra sjukhuset. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Jätteomställning inom vården

Johnny Magnusson(M): Lidköpingsmodellen kallar vi den
2:52 min

I dag har samtliga åtta politiska partier inom Västra Götalands regionstyrelse enats om en stor omställning av vården.

En del i den långsiktiga lösningen är så kallade mobila sjukvårdsteam. Det gäller främst multisjuka, äldre och de med kroniska sjukdomar som kan få hem sjukvårdsteam. Tanken är att akuten och sjukhusvården bara ska vara till för dem som verkligen behöver den, men att även specialister ska kunna åka ut. 

– Genom hemsjukvårdsteamen har vi sett hur vi kan ge en bättre vård till våra medborgare och Utnyttja våra resurser bättre. Och då vill vi gå den vägen. Det är i linje med vad de nationella utredningarna pekar på, säger ordförande i regionstyrelsen Johnny Magnusson.

Kort sammanfattat är ambitionen att den vård som patienter ofta behöver ska finnas nära, medan den vården som inte behövs lika ofta kan hamna längre bort. Sjukhus på olika orter inom regionen ska bli mer specialiserade. Exempelvis så ska Lidköping bli extra bra på att operera knän och höfter.

– Vi kommer att ge en bra vård till många äldre och multisjuka patienter där de finns i vardagen. Att de inte behöver åka fram och tillbaka till våra akutintag kommer bli väldigt påtagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".