Robin Bengtsson i Eurovision Song Contest
Foto: Sergei Supinsky/TT
Kulturnytt i P4

Bidragen att hålla koll på inför helgens final i Eurovision Song Contest

Kalle Kovács: "Inte ens finländarna hade varit så glada som jag om de vann"
2:49 min

Ikväll så är det äntligen dags för Eurovision Song Contest att dra igång med buller och bång. Första semifinalen hålls ikväll, på torsdag hålls semifinal nummer två och på lördag avgörs spektaklet i Kiev. Kalle Kovács berättar vad vi har att se fram emot.

– Vi har framför oss en ganska stillsam föreställning. Det är många, säkert över två tredjedelar av låtarna som verkligen gör allt för att vara så lugna och tråkiga som det går.

Men några toppar finns väl?

– Mm, mja. Men jo, faktiskt och däribland Sverige som ju inleder första semifinalen ikväll. Där så gott som hela startfältet känns ganska föråldrat på ett rätt ocharmigt sätt skiner faktiskt Sverige med en låt som låter modern och som ju, ser urkul ut! Det är färgglatt, svängigt och väldigt medryckande.

Men utöver Sverige borde det här bli en strid mellan Italiens Francesco Gabbani som har ett fullkomligt livsfarligt nummer med goa melodier och en dans som jag kan se framför mig vara nya gangnam style den här sommaren, eller då Belgiens Blanche som har en låt som helt enkelt är en härlig låt att lyssna på, kanske är den för tråkig för Eurovisionscenen ett vanligt år, men i det här fältet framstår den som rena julafton.

Vad hoppas du på då?

– Något av dessa tre nummer och jag kommer att vara en lycklig Eurovisiontittare på lördag kväll. Men om jag måste välja så säger jag Francesco Gabbani faktiskt, storfavoriten. Han sjunger på italienska, vilket ju i sig är en jättebonus och så svänger låten så härligt. Jag skulle verkligen bli förvånad om det stod mellan några andra bidrag – kanske att Australien lyckas blanda sig in i leken.

Men vad hände med Finlands bidrag, för några veckor sedan var du eld och lågor över låten?

– Jag älskar låten fortfarande och skulle den mot all förmodan gå hem hos Eurovision-publiken skulle jag nästan vara gladare än finländarna själva. Men jag har lyssnat en del på låten, som alltså framförs av Norma John, och den kräver en rätt speciell stämning. Sitter man med popcornskålen eller doppar morötterna för fullt i gräddfil på lördag kväll tror jag att den går obemärkt förbi. Om man däremot, och det lär vara typ tre personer som gör det här, ligger i sängen med hörlurar kommer man ju tömma bankkontot för låten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".