Snart sjuda av liv på varvsområdet.
Inom fem år ska det sjuda av liv här. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Varvsområdet tillbaks till kommunen i förtid

"Intressenter finns kvar för ett nytt varv"
1:10 min

Hoppet om ett reparationsvarv i Göteborg lever fortfarande kvar och nu när kommunala bolaget Älvstranden Utveckling i förtid får tillbaks varvsområdet från Damen Shiprepair Götaverken efter en hyrestvist så är dess vd Lena Andersson nöjd.

– Damen sa upp hyresavtalet och vi ansåg inte det var skäl för uppsägning och vi har haft en tvist om detta och nu är det klart. Vi tar nu hand om området, säger Lena Andersson vd för Älvstranden Utveckling.

Älvstranden förlorar dryga 20 miljoner kronor på uppgörelsen och får bara tillbaks en bråkdel, det fanns inte mer att hämta säger Lena Andersson, och andra sidan tänker de hyra ut delar av varvsområdet innan det återigen kan bli ett reparationsvarv:

– Vi har intressenter, de är kvar fortfarande. Den stora frågan är miljöansvaret för föroreningar i vattnet i hamnområdet. 

Är tanken att det ska bli ett reparationsvarv ungefär som det såg ut för några år sen? 

– Ja, det är tanken. Tanken är att ha en mellanstor docka liggande där och det ska vara en närservice till den lokala sjöfarten.

Hyresavtalet med Damen Shiprepair Götaverken löpte från början till och med år 2020 och med ett årligt arrende på runt sex miljoner kronor. Men efter uppgörelsen så har Älvstranden tagit över området nu i början av maj.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".