Lars Klevensparr, chef för polisen Storgöteborg.
Lars Klevensparr är kritisk till att blåljusmyndigheterna ännu inte fått öva på att gemensamt hantera händelser av pågående dödligt våld. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio

Klevensparr vill se gemensam terrorövning

Lars Klevensparr: "Oerhört viktigt att vi har tränat tillsammans"
0:57 min

Lars Klevensparr, chef för Räddningstjänsten i Storgöteborg, är kritisk till att det fortfarande saknas en plan för hur blåljusmyndigheterna ska samordna sig i händelse av ett terrordåd.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att ta fram en vägledning för hur blåljusmyndigheterna ska samarbeta vid situationer av pågående dödligt våld, som till exempel terrordådet i Stockholm i april, rapporterade Ekot på fredagen.

Men Lars Klevensparr menar att detta initiativ borde ha kommit för längesen. Redan 2015 efterfrågade han och chefen för räddningstjänsten i Stockholm gemensamma övningar för räddningstjänst, ambulanssjukvård och polis.

MSB i sin tur svarar på kritiken och säger att det visst är så att arbetet med den vägledande planen tas fram nu - men att arbetet satte igång redan då räddningstjänsten i Storgöteborg och Stockholm efterfrågade det i början av 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".