Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mastsabotage har lett till ökad säkerhet

Åsa Sundborg: Vi har forcerat de åtgärder vi hade i plan
1:25 min
Häglaredsmasten
1 av 2
Den 332 meter höga Häglaredsmasten knäcktes på ca 100 meters höjd. Foto: Sara Kvist/P4 Sjuhärad
Resterna av manskapsboden, som fanns på 300 meters höjd.
2 av 2
Resterna av manskapsboden, som fanns på 300 meters höjd. Foto: Thomas Jokiniemi/Sveriges Radio

För ett år sedan knäcktes radio- och tv-masten i Borås efter ett sabotage. Händelsen fick Teracom att öka säkerheten vid sina master.

Vid halv elva-tiden på kvällen den 15 maj förra året blev det plötsligt tyst i radion i Sjuhäradsområdet och de flesta tv-kanalerna slocknade.

Den 332 meter höga Häglaredsmasten, belägen på en höjd i skogen utanför Borås, hade rasat. 

Stefan Brögger bor i närheten av masten och berättade så här om hur han upplevde raset.

– Det var precis som om en bomb släpptes ner i dessa trakter... det var en jäkla knall!

Polisen konstaterade snart att någon hade lossat muttrar på de betongfundament ute i skogen, som vajrarna som höll uppe masten var fästa vid.

Det är det statliga bolaget Teracom som ansvarar för de dryga 50 radio- och tv-masterna runt om i landet. Bolagets VD Åsa Sundberg hade svårt att ta in beskedet hon fick om att masten i Borås hade rasat.

– Det kan inte vara sant, någon skojar med mig, tänkte jag. Men tyvärr var det inte så utan det var på riktigt, riktigt allvar.

Teracoms högmaster är klassade som skyddsobjekt och är till exempel avgörande för att Sveriges Radio i händelse av en krissituation ska kunna nå ut med viktig information till allmänheten.

Trots det kunde alltså någon genom att lossa på ett antal muttrar fälla Häglaredsmasten.

– Det är otroligt jobbigt att det kunde hända. Och det vi har gjort sedan dess är att vi har gjort det väldigt mycket svårare att göra nånting i den här stilen, säger Teracoms VD Åsa Sundberg. 

Har ni varit för naiva i säkerhetstänket kring de här masterna?

– Det är svårt att säga. Man önskar ju givetvis att vi långt tidigare gjort åtgärder. Men vi gör löpande riskbedömningar tillsammans med myndigheter som har i uppdrag att se till att Sverige är ett säkert land att leva i.

Åsa Sundberg säger att Teracom sedan några tillbaka hade börjat höja risk- och hotnivån och börjat planera för att öka säkerheten runt masterna.

– I princip så har vi nu forcerat de åtgärder vi hade i plan för att snabbt öka säkerheten. 

 Vilka åtgärder det handlar om vill Åsa Sundberg inte gå in på.

– Det är liksom en del av säkerhetsarbetet att det inte är allmänt känt. 

Många teorier har florerat kring vem som skulle kunna ha motiv att vilja fälla en radio- och tv-mast. Men vem som låg bakom mastsabotaget i Borås är fortfarande ett mysterium. 

– Det har spekulerats mycket, som du säger. Jag önskar ju som alla andra att vi hade facit och kunskap om precis hur det här ligger till, säger Teracoms VD Åsa Sundberg. 

Under året som gått har Teracom haft olika reservsystem igång i Sjuhärad, medan en ny 300 meter hög mast har byggts upp på samma plats som den gamla. Den beräknas kunna vara i drift någon gång i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".