Utställningsproducent Maja Björk Lindahl och Bella Wadling.
1 av 4
Utställningsproducent Maja Björk Lindahl och Bella Wadling. Foto: Viveca Bladh/Sveriges Radio.
2014 förstördes Freddie och Bella Wadlings hem i en brand. Bara en liten del av Freddie Wadlings produktion har räddats. Här ett privat foto
2 av 4
2014 förstördes Freddie och Bella Wadlings hem i en brand. Bara en liten del av Freddie Wadlings produktion har räddats. Här ett privat foto Foto: Viveca Bladh/Sveriges Radio.
Freddie Wadling som barn.
3 av 4
Freddie Wadling som barn. Foto: Privata bilder.
Tittskåp med instrument, dekorerade av Freddie Wadling.
4 av 4
Tittskåp med instrument, dekorerade av Freddie Wadling. Foto: Viveca Bladh/Sverige Radio.

Freddies kreativa kaos flyttar in på stadsmuseet

Henryk Lipp: "Jag har ju sett att han aldrig suttit och inte skapat"
1:06 min

Artisten, låtskrivaren och konstnären Freddie Wadling sparade varje brev, teckning, biljett och fotografi genom sitt liv – nu ställs en del av detta ut på Göteborgs stadsmuseum.

2 juni är det ett år sedan artisten Freddie Wadling dog och efterlämnade inte bara väldigt mycket musik utan ett helt garage fyllt av texter, målningar och föremål i ett enda kaos.

2014 drabbades paret Freddie och Bella Wadling av en brand i sitt hem och en stor del av hans produktion gick förlorad.

Men garaget har stått orört sedan början av 1990-talet, och Freddie Wadling hade sparat allt – från minsta biljett och teckning på små pappersbitar, till egentillverkade ockulta föremål, genomarbetade seriestrippar, och tusentals texter – så det blev ett digert arbete att gå igenom allt.  Änkan Bella Wadling och vännerna ställde frågan till Stadsmuseet i Göteborg för att få råd och hjälp.

Blue for Two-kollegan Henryk Lipp var överväldigad av mängden material:

– Freddie var både extrovert men samtidigt väldigt privat så han gjorde alla sina saker och skrev sina texter, och la det sedan på hög i sitt näste till lägenhet. Sen kommunicerade han utifrån det han klippte och klistrade i skallen och när vi skrev på en låt kändes det som spontanpoesi, men det visade sig nu när allt kommit fram att han haft hundratals, tusentals texter, säger Henryk Lipp.

– Jag har ju sett att han aldrig suttit och inte skapat.

Han beskriver föremål som Freddie Wadling knåpade ihop: i en lekfull anda, med fascination för det mörka, och lika intresserad av den klassiska konsten som populärkulturen och det ockulta och förfallna.

– Att konfronteras med detta kontinuerliga skapande där han har suttit alla dessa år, alla dessa dagar och alla dessa timmar och den mängden som han haft som ett slags privat perspektiv, som han haft som en språngbräda, som en skyddsmur. Det har varit starkt.

Med hjälp av utställningsproducenten Maja Björk Lindahl har allt sorterats och en del ställ nu ut i utställningen "Freddie Wadlings kabinett". Under arbetets gång har man också spelat in vännernas berättelser från de minnen som kommit fram i arbetet och dessa berättelser går att höra på utställningen.

Ett rum i utställningen låter besökaren möta hans temperament och tankar i skisser, teckningar och målningar där man möter både det destruktiva och dunkla och humoristiska och lekfulla.

I små tittskåp får man glimtar in i hans olika förgreningar till punken med Cortex och The Leather Nun, fascinationen för film och dragningen till det ockulta.

Ett annat rum lägger ut pusselbitar till Freddie Wadlings liv och hans arbete.

Men det första rummet är en ljudinstallation där Freddie Wadlings röst omsluter besökaren och hans käpp i mitten av rummet för tankarna både till ett hotfullt vapen och ett viktigt stöd.

Utställningen "Freddie Wadlings kabinett" öppnar 2 juni på Göteborgs Stadsmuseum. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".