bild på elever från GU:s sommarskola för nyanlända
Från vänster akademikern Rimaz Bakour från Syrien, Elizabeth George som är samordnare inom flyktingfrågan på GU och Adam Bakour som tidigare har studerat medicinsk teknik i Libanon. Foto: Emilie Lindholm

GU startar sommarskola för nyanlända

Eleven Rimaz: Ett bra sätt att knyta kontakter
2:07 min

Under måndagen startade sommarskolan för nyanlända akademiker på Göteborgs universitet. Pilotprojektet ska bland annat göra det lättare för nyanlända att hitta ingångar till universitetsvärlden.

Det är Göteborgs universitet som i samarbete med Arbetsförmedlingen dragit igång pilotprojektet med sommarskola för nyanlända. 

I sommarskolan får man bland annat bekanta sig med andra studenter och medarbetare på universitetet, hjälp med studievägledning och karriärmingel.

Syskonen Rimaz och Adam Bakour flydde från Syrien till Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan. Båda två har studerat medicinsk teknik i Libanon och vill fortsätta att utbilda sig här i Sverige. 

Vad betyder det för er att få vara här på universitetet och bekanta er med studenter och medarbetare?

– Det är toppen, men kan knyta kontakter och lära sig mer om vad man behöver för utbildning, säger Rimaz.

– Jag har fått hjälp av en studievägledare som berättar hur jag ska göra för att kunna använda mig av min utbildning inom medicinsk teknik och byta till sjukhustekniker, säger Adam. 

Sommarskolan pågår hela veckan med föreläsningar, studievägledning och guidade rundturer på studentområdet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".