Anders Westgerd vid en uteservering.
Anders Westgerd är versamhetsledare för Göteborgskooperativet för independent living (GIL). Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Dålig tillgänglighet på uteserveringarna

Anders Westgerd: Göteborg är inte en stad för alla
1:36 min

Flera krogar i Göteborg lever inte upp till kraven om tillgänglighet. Det menar Anders Westgerd, verksamhetsledare för Göteborgskooperativet för independent living (GIL).

 GIL är en förening som arbetar för funktionsnedsattas rättigheter.

P4 Göteborg följer med Anders Westgerd på en promenad längs med långgatorna i Göteborg för att ta reda på hur tillgängliga uteserveringarna är.

– Där har vi ett exempel, där man har byggt upp på en trätrall och ovanpå skruvat fast bänkar och bord. Så det är fullständigt obrukbart för mig och andra rullstolsburna, säger han.

Av ett tiotal uteserveringar menar Anders Westgerd att sju är otillgängliga. Philippe Sellersjö är ägare till en av restaurangerna.

– Det är såhär vi har löst det på bästa sätt. Jag har pratat med de på stadsbyggnadskontoret och de har ju godkänt den här uteserveringen, säger han.  

Enligt plan- och bygglagen ska allmänna platser vara tillgängliga för alla. Anders Westgerd menar att kommunen och andra myndigheter borde göra mer för att se till att lagen följs.

– Du har stadsbyggnadskontoret och du har polisen, det är ytterst deras ansvar att se till så att Göteborg är en stad för alla. För så är det inte nu, säger Anders Westgerd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".