Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stick i finger
Ett blodprov kan avslöja dina kostvanor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Blodprov banar väg för bättre kostråd

"Läkaren kan se vad du ätit"
1:25 min

Inom tio år kan ett blodprov hos läkaren ge svaren på vad du ätit, och möjliggöra kostråd på en helt annan nivå än idag.

Kosten är en av vår livsstil och spelar stor roll för risken att drabbas av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.

Men vid läkarbesök och vetenskapliga koststudier har svaren på vad patienter ätit hittills främst kommit från vad de själva säger att de ätit.

Ofta stämmer inte uppgifterna och det  påverkar kvalitet och tillförlitlighet hos koststudier.

Nu har forskare på Chalmers arbetat med att ta fram bättre verktyg för att kunna utläsa våra kostvanor ur blodet.

– Från det mönster man ser i blodet av din kost kan läkaren se vad du ätit, och se om kosten kanske spelar någon roll för ohälsa, säger forskaren Alastair Ross.

Med hjälp av de metoder som nu arbetas fram, och som enligt forskarna kan vara på väg ut till kliniker och patienter inom tio år, kommer objektiva svar kring våra kostvanor att kunna hämtas från analyser av metaboliter i blodet.

Metaboliter är molekylära spår, nedbrytningsprodukter från det vi äter och som finns i blodet, som forskare nu snabbt lärt sig mer och mer om.

Tekniken banar väg för individanpassade kostråd som, inte minst, kan användas förebyggande.

– När man har den informationen kan man ge mer specifika råd till patienter som har förhöjd risk att drabbas av sjukdomar, säger Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa vid Chalmers.

Vill du veta mer om metabolomik? Idag dyker Vetandets värld ner i sambandet mellan kost och hälsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".